Foredrag

Batalje – man kan ikke stoppe kunsten. Historien om krigsmaleriet som generalmajoren ikke ønskede at se.

Forsvarskommandoen så det måske som den perfekte mission, den lykkelige krig i det lykkelige Arabien. Kunstneren, der fik opgaven at skildre den danske indsats i Libyen, så ikke missionen så snævert og tog til fronten for at se, hvor de danske bomber landede. Den skitse hun udarbejde efter hjemkomsten faldt ikke i bestillerens smag.

Simone Aaberg Kærn taler til åbningen af udstillingen Batalje på Kunsthal Charlottenborg 2016. foto Maria Mathilde Rønshof
Simone Aaberg Kærn taler til åbningen af udstillingen Batalje på Kunsthal Charlottenborg 2016. Foto Maria Mathilde Rønshof.

Hør et forrygende foredrag om hvordan der gik batalje i processen omkring bataljemaleriet, og om hvordan det næsten er tradition, sådan historisk set. Kunsten kan ikke stoppes, og i dag er maleriet malet færdigt – det tog kun 5 år!

Vi følger kunstneren, når hun finder en ex Navy Seal – TEAM SIX – i en bar og med to glade teenager kører til fronten i en Toyota pick-up med sømmet i bund; hvis man kører hurtigt nok, bliver man sikkert ikke ramt af kuglerne? Vi er i euforien ved fronten og ser angsten lyse ud af øjnene på de civile Gadaffi-støtter, når de flygter ud af en by under bombardement. Men vi er også med på museum, når kunstneren dykker ned i de rige billeduniverser og kunsthistorien for at finde ud af, hvordan man kan – og diskutere om man overhovedet kan – skildre en krig i olie på lærred i dag.

Efter foredraget er der debat med publikum.

kontakt kunstnerens agent: sigge@aaberg-kaern.dk

 

SIMONE AABERG KÆRN