BATALJE – skitsen

skitse på papir 1:1, midlter sektion krigen på jorden. Sidefløjene Den danske/ NATOs indsats fra 30.000 ft.
skitse på papir 1:1,
midltersektion: krigen på jorden. Sidefløjene: den danske/ NATOs indsats fra 30.000 ft.

Skitse til maleri, der skildrer de danske styrkers indsats i Libyen 2011.

– tekst bilag til skitse.

Dette er ikke en arbejdstegning, men en skitse, farveblyant og kul på papir. Skitsen viser den overordnede idé, opbygning, hovedelementer og disses omtrentlige placering i billedet.

Arbejdstitel: “Operation Odyssey Dawn – Den danske indsats i Libyenkrigen.”

Det endelige maleri bliver malet med olie på lærred. Ydermål inkl. ramme overstiger ikke 160 cm x 250 cm.

Værket er et triptykon, idet der arbejdes på 3 lærreder.

Maleriet skal skildre den afmålte og professionelle indsats fra de danske styrker i kontrast til Libyens passionerede oprørere. Sidefløjene viser de danske styrker i luften og på jorden (Sigonella basen). I midtersektionen ser vi årsagen til den danske indsats: Gadaffis tunge artilleri mod civilbefolkningen samt virkningen af den danske indsats: de danske fly neutraliserer det tunge artilleri med sine præcisionsbombninger. Venstre fløj: 2 danske F-16 fly (skal selvfølgelig have påført korrekt bevæbning og markering af antal leverede bomber). Man ser en bombe på vej mod sit mål i Libyen under os fra ca. 30.000 fods højde. En AWAC (radar-fly) minder os om moderne krigsførelses teknologiske karakter. (Der var også danskere med på AWACmissionerne). Midtersektion: Vi er midt på fronten med en dynge lig og en såret i forgrunden. Til venstre ser vi regimets tunge artilleri (grøn farve og grønne faner) beskyde – med stor ødelæggelse til følge – en by i højre side af billedet.

libyen-skitse-udsnit-gadaffi-sidenEn af Gadaffi-regimets kampvogne kommer tromlende imod oprørerne. Det var denne situation, der sendte Danmark i krig. Mandatet var at beskytte civilbefolkningen mod beskydning fra tunge våben. Derfor ser vi bomben fra F-16 flyet i venstre fløj af billedet blive leveret mod det tunge artilleri. I baggrundens venstre side ser vi et par ”slanke” eksplosioner – resultatet af danske præcisionsbomber mod militære mål (ses på billedudsnittet herover).

Centralt i midtersektionen slentrer en teenagepige uanfægtet af krigen frem imod os. Hun gør V-tegn og filmer os måske samtidigt med sin mobiltelefon? Hun er iklædt traditionel islamisk dragt samt det arabiske forårs sans for branding med NTCsolbriller og merchandise. Hun er håbet. En ung soldat har fået øje på hende og glemmer et øjeblik krigen. Mellem oprøreren og pigen kommer en ung nørrebrodreng i FCK T-shirt med en AK-47 og sin mobiltelefon løbende imod os, væk fra kampvognen. En moden kvinde – nåden – maner til besindighed (billedets højre side). Bag hende: lavere grund med drænrør under vejen (som dem, Gadaffi gemte sig i). Her søger oprørerne ly. Der skydes med mortér, laves te og andre supportopgaver (ikke tegnet ind). På vejen over denne gruppe ser vi en karakteristisk oprørspickup skyde mod Gadaffis folk. Længere oppe ad vejen en kortege af oprørernes biler (løst skitseret). I området over kvindens hovede (se billedudsnit herover) er der mulighed for at tilføje flygtninge på vej væk fra den brændende by. Helt til venstre i billedet er en gruppe unge frivillige i gang med at feje og male kantsten.

Libyerne tog et stor ansvar for selv at opbygge et nyt, godt Libyen – selv under kamphandlingerne. Bagerst i billedet: olieraffinaderiet ved Ras Lanuf som silhuet mod himlen. Højre fløj: Vi ser Sigonellabasen, hvor alt tilsyneladende ånder fred og ro. Vulkanen minder os om noget voldsomt under overfladen. En F-16 (helt skarp og i fokus) bliver gjort klar af jordpersonel. I baggrunden er danske F-16 fly på vej på mission. Antenner og satellit-parabol minder os om moderne teknologi – basis for moderne krigsførelse. Kompositionen er stram og strømlignet, men de uskarpe blomster i forgrunden giver smag af sommer og en menneskelighed der også er kendetegnende for flyvevåbnets personel.

Den danske indsats ses altså i de to fløjbilleder samt ved bomben og eksplosionerne i midterbilledet. Libyen fylder meget i værket. Det er her behovet for den danske luftstøtte opstår, og det er her, at man tydeligt ser resultaterne af indsatsen. I midtersektionen er vi på jorden, der hvor de danske bomber lander – der hvor meget få danskere har været. Dette er nødvendigt for at forstå, hvad vi bidrog med i netop denne krig. De danske fly er ikke medtaget på midterbilledet, fordi de fløj så højt, at de ikke var synlige med det blotte øje set fra jorden i Libyen. Derfor har de fået deres egne fløje. De mange danske supportfunktioner er medtaget symbolsk via AWAC, antenner og satellitparaboler.

libyen-skitse-udsnit-%22naaden%22-og-omkostningerne[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

SIMONE AABERG KÆRN